Spierscheuring

Spierscheuring

en spierpijn

Mensen denk dat spierpijn hetzelfde is als een spier scheuren, ook wel spierruptuur of spierscheuring genoemd. In mijn andere bericht kun je lezen dat spierpijn de consequentie is van kleine scheuren in de vezels van de spieren. Als er sprake is van spierscheuring, dan betekent dit dat de hele spier, of een gedeelte van de spier zijn gescheurd, dus niet alleen kleine vezels. Als je spieren stijf en koud zijn, kan je sneller een spierscheuring oplopen dan als je ze voor een inspanning opwarmt. Een warm-up is dan ook erg belangrijk.


Een spierscheuring heeft 3 niveaus:
Een spier verrekken, hierdoor scheurt minder dan 10% van de betreffende spier, je merkt daardoor ook niet dat je die spier meer kunt bewegen of iets dergelijks. Het kan wel een beetje pijn doen, maar niet cruciaal.
Als er meer dan 10% van je spier gescheurd is dan spreek je over een echte spierscheur, dit voel je dan ook zeker.

Het ergste is als er een complete spierscheuring is, dit houdt in dat beide uiteinden van een spier niet meer aan elkaar vast zitten. De consequentie is dat je de spier niet meer kunt gebruiken.

Een spierscheuring wordt ook wel een zweepslag genoemd. Waarom heet het een zweepslag? Omdat je op het moment dat de spier scheurt een directe pijnscheut krijgt die voelt alsof je een slag met een zweep krijgt. Als je nog nooit een slag met een zweep hebt gehad, wat ik voor iedereen hoop, dan kun je je vast wel indenken hoe dat voelt. Wat er gebeurt met een spierscheuring is dat je een ruimte voelt onder of boven de plek van de spierscheuring. Op de afbeelding hieronder kun je zien hoe het zit.

One Response

  1. If you’re interested in having a guest blog poster please let me know. I will provide you with unique content for your webstie, thanks.
    My website is Healthy Cholesterol Recipes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *